About

Čína - Hora Li: hrobka prvního čínského císaře

   Roku 210 př. Kr. zemřel první čínský císař Čchin Š´chuang-ti. A co jiného si císař po smrti zaslouží, než hrobku, která bude budit strach a úctu i tisíce let po jeho smrti?
Hora Li
   Hrobka je to vskutku velkolepá, na její stavbě se podílelo přes 700 000 lidí ( pro představu: na stavbu velké zdi bylo potřeba méně než polovina). Podle historika S´-ma Čchiena má hrobka zpodobňovat celý vesmír. Něco pravdy na tom bude, podzemní síň v níž je uložena rakev obsahuje ohromné množství ceností. Jsou zde k nalezení modely paláců, domů, věží a jiných staveb, síň se hemží uředníky a spoustou vzácných relikvií. Pomocí proudící rtuti jsou znázorněny veletoky Jang-c´, Žlutá řeka a dokonce i oceán. Strop nese vypodobnění nebezských souhvězdí a podlaha je zemí. Hrobka byla chráněna automatickými samostříly a její trvalé osvětlení měly zajišťovat lamby naplněné velrybím tukem.
Terakotová armáda
   Jedním z divů uložených ve hrobce prvního císaře Číny je obrovská terakotová armáda, kterou tvoří na 6 tisíc valečníků z terakoty, připravených císaře chránit v jeho odpočinku.

   Celá hrobka působý nadpozemským dojmem, jak tomu určitě bylo myšleno a tím pádem je o klid a odpočinek mrtvého císaře přímo nebesky postaráno.

Žádné komentáře: