About

Symboly: Aeskulapova Hůl

   Aeskulapova Hůl je dnes užívána jako symbol farmaceutů a lékařů avšak původ tohoto symbolu lze dohledat až do starověkého Řecka. Už tam byl tento symbol používán jako znak boha lékařství Asklépia (Aeskulapa odtud tedy její název), který léčil všechny nemocné a dokonce křisil i mrtvé. Hůl je symbolem zdraví a úspěšného hojení.

   Podle výkladů se jedná o hůl obtočenou hadem (užovkou stromovou), ale nová teorie tvrdí že se vůbec nemusí jednat o hada, ale o vlasovce mediského, parazita cizopasícího v lidské kůži. Pro druhou teorii svědčí i to že tradičním způsobem jak se vlasovce zbavit je namotat ho na dřívko a tím ho dostat z těla.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Numeri 21, 4 - 9

Od vrchu Hor tiahli ďalej smerom k Červenému moru, aby obišli edomskú krajinu. Cestou bol ľud netrpezlivý, ľud šomral proti Bohu a proti Mojžišovi: „Prečo ste nás vyviedli z Egypta? Aby sme pomreli na púšti? Niet chleba, niet vody a tento biedny pokrm sa nám už hnusí!“ Za to Pán poslal na ľudí jedovaté hady. Ony hrýzli ľud a z Izraelitov mnoho ľudí pomrelo. Tu prišiel ľud k Mojžišovi a povedal: „Zhrešili sme, keď sme šomrali proti Pánovi a proti tebe. Pros za nás u Pána, aby od nás odňal hady!“ A Mojžiš prosil za ľud. Tu Pán povedal Mojžišovi: „Urob medeného hada a vyves ho na žrď! Potom každý kto naň pozrie, ostane nažive. Mojžiš teda urobil medeného hada a vyvesil ho na žrď. A keď niekoho hady uhryzli a on pozrel na medeného hada, ostal nažive.