About

Významy pentagramu

Číslo 5
   Číslo 5 bylo vždy považováno za číslo mystické a magické, někdy je vykládáno přímo jako "člověk". Máme na každé ruce i noze 5 prstů. Máme 5 hlavních smyslů - sluch, zrak, chuť, hmat a čich.
   Mimo jiné je číslo 5 spojované s Marsem. Vyjadřuje Vážnost, konflikt a harmonii skrze konflikt. V křesťanství, je 5 spojováno s Kristovými ranami. Existuje 5 pilířů Muslimské víry a 5 modliteb za den. 5 je i ctností středověkých rytířů.
   Pentagram je univerzálním vyjádřením čísla 5. Jednoduchá hvězda vytvořená z pěti čar, jejíž vnitřní pětiúhelník lze zase zaplnik dalším pentagramen a tak dál až do nekonečna.
Lidské hvězda
   Vyjádřením každého muže či ženy je hvězda. Kde každým cípem je jedna končetina, Horním vrcholem je hlava a genitálie jsou v přesném středu.












Zlatý řez
   Geometrický poměr klasického pentagramu je Zlatý řez. Zlatý řez je oblíbeným nástrojem umělců už od dob Renesance. Lze ho též najít v umění pozdního Řecka.







Ochrana před zlem
    Pentagram byl dlouhou dobu pokládán za účinnou ochranu proti zlu.
Pět Elementů
   Někdy je pentagram pokládán za označení pěti živlů (elementů), které formují pozemský svět. Jsou to 4 živly hmotného světa oheň, voda, vzduch a země a pátým elementem je duše, která má kontrolu nad ostatními a tím je jim nadřazená.

Žádné komentáře: