About

Záhada: Stonehenge

   Stonehenge, impozantní megalitická stavba, nejvetší svého druhu na celém světě, složený z kamenných kruhů a menhirů. Stonehenge je lákadlo pro všechny turisty, záhadology, druidy i vědce z celého světa. Přestože je tato stavba celosvětově nejproslulejší památkou na dobu bronzovou (stavba probíhala mezi lety 3100 až 1900 př. n. l.) a přesto že je již od roku 1986 zapsána na seznamu památek UNESCO, nikdo dosud nebyl schopen spolehlivě osvětlit účel této monumentální stavby.
   Vysvětlení o původu a účelu Stoneheng jsou plné šanony. Nejpravděpodobnějšími vysvětleními se zdají být tyto 
  • Pravěká observatoř - Podle vědků podrporuje tuto teorii systém rozestavění jednotlivých kamenů, který odpovídá postavení vesmírných těles ( podobně jako u pyramid) 
  • Obřadní místo - Teoriie že by Stoneheng měl údajně v minulosti představovat svaté obřadní a obětní místo.
  • Pohřebiště - Tato teorii má mnoho společného s teorií předešlou, je však navíc předpokládáno, že kromě obětí a obřadů se zda i pohřbívali mrtvý. 
   Některé teorii jsou navíc podpořeny nalezem archeologů, kteří ve vzdálenosti asi 2 kilometry od monumentu našli pozůstatky pravěké vesnice. Nalezo bylo osm domů, ale předpokládá se že jich bylo nejméně dvacetpět. Ať je tomu ovšem tak či onak, nikdo už Stoneheng nevezme jeho slávu a tajemnost.
   Ostatně i samotný název, Stoneheng je tajemný jen co je pravda. Jedná se kombinaci dvou slov, Stone a Heng. Zatímco překlad slova Stone je jasný (Kámen) o překladu slova Heng už to tak jednoduché není. Podle lingvistů se může jedna buď o  staroanglické slovo „hencg“ v překladu šibenice“ nebo o slovo  „hinge“ v překladu zavěšený“. Úplný překlad slova Stoneheng tedy zní Kamenná šibenice nebo Zavěšený kámen.

Žádné komentáře: