About

Záhady: Kruhy v obilí

Kruhy v obilí
   Kruhy v obilí, záhadný fenomén který zamotal hlavu leckterému záhadologovy či ufologovy. Snad každý už o záhadných kruzích v obilí slyšel a také jistě slyšel mnohá vysvětlení renomovaných vědců, amatérských záhadologů či fanatiků.Jediné co víme jistě je, že tento fenomén existuje a to již od 17. století a takřka po celém světě.
Záhadné a krásné
   Jistě je pravdou, že některé kruhy jsou výtvorem člověka. Lehce dokazatelné je to po krátké obhlídce postiženého místa, stébla falešných kruhů jsou u země přelomena, to je věc kterou u "pravých" kruhů nenaleznete. Prvé kruhy neobsahují ani jedno zlomené stéblo. Jistě každý amatér s kolíkem zapíchnutým do země, provazem a kládou, dokáže vytvořit pravidelný kruh zlámaných klasů, ale jak si vysvětlit geometricky přesné, složité a nezlámané obrazce? To je otázka s kterou si lámala hlavu už kdejaká kapacita, jediným výsledkem však takřka vždy byla pouze teoretická a těžce dokazatelná vysvětlení.
   No proč si radši něco neřekneme o historii kruhů v obilí? Kruhy v obilí nebo také jinak Agrosymboly se začaly objevovat v 17. století. A od té doby asi na světě není země, kde by se kruhy neobjevili. v 70. letech 20. století se tento úkaz stal opravdovým fenoménem a začali vznikat stovky, možná tisíce vědeckých i amatérských organizací, které se výzkumem a dokumentací těchto jevů zabývají a všechny projevy pečlivě archivují. Ze začátku byly obrazce, jak to jen říci, jednoduché, jednalo se o obyčejné kruhy, spojené kruhy či elipsy. Postupem času však obrazce začaly získávat na složitosti a velikosti, začaly se objevovat obrazce sestavené z obdélníků,čtverců, trojúhelníků apod.
Obrazec v obilí
   Zajímavosti provázející tyto obrazce jsou také poněkud tajemné. V některých případech byly naměřeno magnetické anomálie uvnitř nedávno vzniklých kruhů. U "pravých" (neprokázána lidská tvorba) obrazců jsou klasy položeny urovnaně, jsou nezlomené a po pár dnech jsou schopné pokračovat v růstu.
U "pravých" kruhů jsou také často zapsány neobvyklé reakce senzibilů a také senzitivních (citlivých) osob. Jedná se o návaly slabosti, stavy úzkosti, či dokonce ztráty vědomí. Ovšem tyto projevy lze těžko brát jako důkaz, jednak proto že se jedná o subjektivní pocit osoby a také proto že je často zpochybňována nezaujatost těchto lidí, protože je prý jasné, že když přivedete někoho kdo vás chce přesvědčit o tom že se jedná o místo mystické, pokusí se vás přesvědčit. Možná kdyby tam ty dotyčné dovezly se šátky na očích a bez informací kam jedou, možná potom by někteří nevěřící uvěřili.
   A jak tedy tyto obrazce vznikly? O tom se můžeme jen dohadovat. Osobně nevěřím teoriím, které tvrdí že obrazce vznikly působením půdního podloží či vlivy biologickými. Nebo dokonce atmosférické vlivy. Další teorii jsou také těžko uvěřitelné, ale alespoň uvěřitelné. Projevy UFO, či mimozemských civilizací pokoušejících se komunikovat, elektromagnetické anomálie, či psychické působení mimořádně obdařených jedinců, kteří ovšem o tomto nadání nemusí mít ani ponětí a mohou takto formovat například když sní.
Sbírka kruhů v obilí

  

Žádné komentáře: