About

Záhada: Jak se stavil Stonehenge

1. Fáze
   První Stonehenge bylo ve skutečnosti jen veliké opevnění, obsahující příkop, násep a Aubreyeho díry, vše bylo postaveno kolem roku 3100 př. n. l. Aubreyeho díry jsou vlastně kulaté jámy v křídě, asi jeden metr široké a metr hluboké, se strmými boky a plochým dnem. Vše tvoří kru o průměru 284 stop. Vykopávky odhalily zpopelněné lidské kosti v křídové náplni, i když díry samotné nebyly pravděpodobně vykopány za účelem pochování lidských pozůstatků, ale spíše jako součást náboženských obřadů a tradic. Po dokončení této etapy byl Stonehenge ponechán opuštěný po více jak 1 000 let.
2. Fáze
   Druhý a nejvíce dramatická fáze výstavby Stonehenge začala asi 2150 let př. n. l. Z hor Preseli, jiho-západně od Walesu bylo na místo přepraveno 82 břidlicových kamenů. Tato přeprava je na celé výstavbě zřejmě nejimpozantnější. Tyto kameny z nichž některé vážili i 4 tuny byly odvlečeny na válcích a saních k hornímu toku Milford Haven, kde byly následně naloženy na čluny a přepraveny podél jířního pobřeží Walesu až do řek Avona a Frome. Poté byly břidlicové kameny vlečeny po zemi poblíž Warminsteru ve Wilshire. Poslední část cesty kamenů byla opět po vodě, po řece Wylye do Salisbury a poté po Salisburské Avoně do západní Amesbury
   Tato velkolepá cesta zahrnuje trasu dlouhou téměř 240 mil. Jakmile byly kameny dopraveny na místo, byly vztyčeny ve středu tak aby vytvořily neúplný dvojitý kruh.
3. Fáze
   Třetí fáze výstavby Stonehenge proběhla asi 2000 př. n. l. Během této fáze byly do Stonehenge převezeny pískovcové kameny z Marlborough Downs u Avebury, v severním Wiltshire, což je asi 25 kilometrů severně od Stonehenge. Největší z těchto pískovcových kamenů váží přes 50 tun a proto by jeho přeprava po vodě nemožná. Dnešní výpočty říkají že pro přesun po zemi, pomocí lan a saní by bylo potřeba více než 500 mužů kteří by pomocí kožených lan kámen táhly a 100 můžů navíc, kteří pod kámen pokládaly dřevěně klády po kterých byl kámen tažen.
   Tyto pískovcové kameny byly uspořádány tak aby vytvořili kontinuální překlad. Uvnitř kruhu navíc bylo zasazeno 5 trilithonů tak aby vytvořili podkovu, jejíž pozůstatky vidíme dodnes.
Finální fáze
   Finální fáze započala asi 1500 př. n. l. V této době byly břidlicové kameny uspořádány do tvaru podkovy a kruhu, tak jak to vidíme dnes. Původní počet břidlicových kamenů v kruhu byl pravděpodobně kolem 60 kamenů, některé však byly odstraněny, některé se rozlámaly a některé stojí dodnes
Pravděpodobný vzhled finální verze Stonehege

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Co to píšete za nepravdy. Už v roce 25 500 př.n.l. se stal Stonehenge hlavním centrem při uvedení do provozu celoplanetární sítě známou jako tzv. Nibiruánská diodová krystalová síť, takže kdy byl vlastně postaven?