About

Záhada: Yetti

    Yetti, sněžný muž, jedna z největších legend po celém světě, tvor jenž podle některých neexistuje a podle jiných je natolik inteligentní, že se před člověkem a nebezpečím které pro něj představuje dokázal doposud úspěšně ukrývat. Ale kdo tento tvor je ? Když omezíme svůj zájem čistě na Yettiho a bude prozatím ignorovat všechny tvory po celém světě, kteří jsou mu podobní ( Sasquatch, Bigfoot neboli Velká Noha z Ameriky apod.) tak.
   Yetti je tvor asi 2,5 metru vysoké humanoidní postavy. Jeho domovem je střecha světa, Himaláje, kde pro místní obyvatele je Yetti legendou, která se traduje již příliš dlouho na to aby někdo zjistil kdy vznikla. Západnímu světu byl Yetti představen roku 1889 britským vojenským důstojníkem L.A.Wadelem, který objevil ve sněhu vysoko v Himalájíh otisk chlupaté, bosé a nepřirozeně obrovské nohy, podobné lidské. Žel bohu od té doby o moc více nevíme. Otisky chodila jsou totiž to jediné co máme my věřící jako důkaz Yettiho existence. Naštěstí nezůstalo u Wadelova popisu obřího otisku, roku 1937 byla pořízena první fotografie otisku bájného Yettiho. Fotografii pořídil F.S.Smyth a díky jeho bystrému uvažování, kdy pro zdůraznení a určení velikosti šlápoty položil k otisku cepín. Dalším důkazem nám budiž i odlitek ze sádry z roku 1972 a mnoho dalšího.
   Kdo nebo co tedy Yetti je anebo není? Když vědci vezmou v úvahu existenci neobjeveného tvora jako je Yetti jejich názory na jeho původ se různí. Podle některých se jedná o oddělenou větev člověka vzpřímeného (Homo Erectus). Dalším názorem je, že se jedná o dosud přeživšího zástupce tvora, pojmenovaného Gigantopithicus, jehož kosterní pozůstatky nalezli archeologové v Číně. Dle názoru italského horolezce Reinholda Messnera (Messner uspořádal na sněžného muže přes 20 výprav) je Yetti ve skutečnosti sněžný medvěd a legenda o něm se vyvynula především ze strachu a nevědomosti lidu himalájského.
   * Rád bych dodal, správné hláskování je Yetti ne Yeti, Yety nebo Yetty (jen pro jistotu :o) )*

Žádné komentáře: