About

Záhada: Kruhy v obilí v ČR

   Od roku 1998 bylo v České Republice zaznamenáno více než 150 agrosymbolů tedy kruhů v obilí. Z všech těchto symbolů byla valná většina prohlášena za více či méně zdařilé padělky. Některé obrazce byly značně primitivní a nelze ani počítat s tím že se jejich tvůrci pokoušeli jejich vytvářením někoho obestít, jiný kruhy v obilí jsou naopak značně promyšlené a na jejich vytvoření za jedinou noc bylo zajisté zapotřebí spolupráce větší skupiny lidí s vybavením o něco sofistikovanějším než je kolík, provaz a prkno.
   Přesto o jejich nepravosti svědčí řada faktorů. Jedním z faktorů jsou prochozené steztičky a šlapance v okolí agrosymbolů. Druhým je skutečnost že rostliny v místě obrazce jsou zlámané a to je skutečnost, která je u takzvaných "pravých" obrazců vyloučena. Když mluvím o pravých kruzích v obilí, myslím tím ty, které dosud nebyl sto nikdo uspokojivě připsat na vrub lidem.
   Osobně pokládám za pravděpodobné, že se vytváření kruhů v obilí stalo pro některé čechy, a nejen čechy protože falešné agrosymboly se objevují stále na celém světě, jakýmsi sportem a nejspíše i dalším způsobem uměleckého vyjádření. Přehlednu tedy to, jakou škodo na majetku tyto lidé působí a musím těm, kterým se tak často nadává do vandalů a podvodníků složit poklonu za dobře odvedenou práci. No alespoň těm kteří dokázali víc než jen pošlapat pár metrů obilí, myslím ty, kteří matematickou přesností a pílí včeliček dovedly do konce ty dechberoucí kolosy,
 Můj obdiv napřiklad patří tvůrcům slavného obrazce v obilí pod hradem Bezděz 
   Přesto je jistě pro mnohé z vám stejným zklamáním jako pro mne, že v naší rodné zemi české zřejmě nenalezneme žádný kruh v obilí, který by nebyl podvodem.
Co v si myslíte o kruzích v obilí u nás v ČR a na Slovensku?
Kruhy v obilí Bezděz

Žádné komentáře: